header photo

Карбамид

 

Произход:

ЕГИПЕТ / РУСИЯ

 

 

 

Състав Стандарти и норми
Външен вид бели гранули
Съдържание на азот 46,3 %
Съдържание на влага макс. 0,5 %
Съдържание на биурет макс. 1,0 %
Гранули 1-3 мм над 93,0 %
под 1 мм < 5,0 %

 

Карбамидът е органично вещество с химична формула CO(NH2)2. Предлага се опакован в торби и в насипно състояние. Съхранява се в закрити и проветриви складови помещения. Транспортира се във всякакъв вид превозни средства.

Карбамидът е много ефективен за торене на пшеница, царевица, слънчоглед, тютюн, захарно цвекло, овощни култури и зеленчуци.

Преимущества на карбамида:

Голямата приложимост на карбамида като тор в селското стопанство се дължи на неговите подчертани технически и икономически предимства в сравнение с другите азотни торове. Той има съществено значение за поддържане на азотния баланс в почвата и осигуряване на необходимото хранително вещество на културите.

Карбамидът е най-концентрираният азотен тор.

Съдържанието на хранителния елемент активен азот е 46,3 %, докато в другите азотни торове, като амониев нитрат, е 31 - 34,4 %, амониев сулфат - 21 %. В един тон карбамид се съдържат 463 кг. азот. 100 кг карбамид са равни на 133 кг. амониева селитра, на 255 кг. амониев сулфат, на 300 кг. натриева селитра.  Поради високата концентрация на азот в него, се правят по-малки разходи за транспорт, съхранение, внасяне и се увеличава производителността. Разходната норма за наторяване на единица площ е по-ниска, сравнена с други азотни торове.

Воден разтвор на карбамид повишава съдържанието на глутен при пшеницата. Това води до подобряване на хлебопекарните и химико-технологичните качества на зърното. Това се обяснява с бързото включване наамидната форма в синтеза на белтъчините.